01 nov 2022

Het kostte wat kruim voordat we ‘uit de grond waren’. Maar toen dat eenmaal was gelukt, was er een solide basis voor het nieuwbouwcomplex van Karpack in Roosendaal: een kantoorpand met een distributiehal en 33 nieuwe laaddocks. Als werkvoorbereider Teun van der Putten terugdenkt aan de klus, staat de grondslag hem het meest bij. “Het was net een moeras.”

Gevecht met het water

Het lastigste aan de bouw was de gesteldheid van de grond. We troffen één grote modderpoel aan en de bestrating rondom het bestaande pand was flink aan het verzakken. Daardoor hebben we ruim 260 heipalen onder de fundering en 3.600 vibropalen onder de vloer aan moeten brengen. Voor een stevige basis voor de vrachtwagens en de heistelling hebben we tijdens de bouw ook onder meer een laag menggranulaat aangebracht van 1,2 meter en kalk ingefreesd. Maar zelfs na al die ‘ingrepen’ hebben we nog veel moeten stabiliseren en continu water weg moeten pompen.”

Meer informatie?

shape
Persoon avatar afbeelding
Teun van der Putten

Werkvoorbereider

Verse laag asfalt

“De nieuwbouw en het buitenterrein hebben samen een oppervlakte van 25.000 vierkante meter en bevinden zich naast het bestaande pand van Karpack. Om een goede verbinding met het bestaande terrein te maken, hebben we bij het bestaande pand ook een groot deel nieuw asfalt aangebracht. In één weekend hebben we de oude laag asfalt eraf gefreesd, een nieuw riool aangelegd en een verse laag puin aangebracht. Op zaterdagavond konden de eerste vrachtwagens weer geladen worden.”

Slider afbeelding
Slider afbeelding
Slider afbeelding
Slider afbeelding
Slider afbeelding
Slider afbeelding
Slider afbeelding

Van twee naar drie etages

“We begonnen de klus met een ontwerp voor twee verdiepingen voor het kantoorpand. Maar tijdens het project besloten ze bij Karpack dat er een derde etage moest komen. Een stevige uitdaging, want hierdoor moesten we alles opnieuw tekenen en berekenen terwijl we al met de fundering begonnen waren. Maar het is gelukt! Wat me opvalt aan het eindresultaat, is de gevelbeplating van het pand. De nieuwbouw en de bestaande bouw vormen hierdoor een plechtig en samenhangend geheel.”

Volledige breedte afbeelding

Meer informatie?

shape
Persoon avatar afbeelding
Teun van der Putten

Werkvoorbereider