07 jun 2023

Familie van Esch uit Heukelom bouwt de tweede koeientuin in Nederland. De koe én de burger staan centraal. Het vakblad boerderij volgde de bouw onder de reportage “koeien in de tuin, burgers in de stal”. De eerste spade voor de bouw van Koeientuin Tierelier ging eind 2022 de grond in. Eind mei lagen de koeien in de stal.
Ons aandeel in het geheel: al het betonwerk, en dat was behoorlijk wat!

Bijzonder concept:

Arjan (26), Ingrid (55) en Jan (62) van Esch hebben in Heukelom (N-Br.) in vof, 70 melkkoeien, 30 stuks jongvee en 20 hectare land, waarvan de helft in eigendom.

Arjan is de derde generatie. De familie laat een nieuwe vrijloopstal bouwen.

Eentje met een bijzonder concept, een koeientuin met bomen en struiken in de stal. Het is de tweede in Nederland en het concept is verder doorontwikkeld tot koeientuin 2.0. Dat ‘2.0’ zit met name in de vloer; een soort kunststof trampolinezeil dat goed veert en vocht doorlaat. Urine zakt er doorheen en de mest blijft liggen en gaat dagvers de stal uit

Meer informatie?

shape
Persoon avatar afbeelding
Jeroen de Mol

Projectleider

Afbeelding container breedte

Serrestal met veel vrijheid voor de koeien:

Omdat familie van Esch zoveel mogelijk vrijheid voor hun koeien wil, zijn er zo min mogelijk palen in de vrijloopstal. Er zijn er 4 die de constructie dragen.

Deze 4 palen vangen de liggers op, die om de 5 meter geplaatst zijn.

De koeientuin heeft als bovenbouw een serrestal van 40 x 40 meter.

De bogen van de serrestal worden op 6 meter hoogte geplaatst en hebben een overspanning van 8 meter. Over de bogen is zeil gespannen.

Afbeelding van persoon van de qoute
’’

Bezoekers zien straks waar de melk vandaan komt

Beton is ons specialisme:
Begin januari hebben we het beton voor de vloer in de koeientuin gestort.
Het kelderdek van de urine opslag is op hoogte gelegd en afgestort met beton. Over de gehele stalvloer ligt een 12 centimeter dikke high welfare floor, ook boven de urineopslag kelder. Het beton storten en gladstrijken is een secure klus. Belangrijk voor de goede afvoer van de urine naar het rioolsysteem dat in de vloer is verwerkt. In totaal is er 630m³ beton gestort.

Er zijn 2 lange bloembakken van 50cm hoogte gemaakt voor de aanplant van de bomen en struiken. Hierbij is de stalvloer onderbroken zodat bomen en struiken ruimte hebben om te wortelen. Die worden geleverd door een boomkweker in Haaren die ook interesse heeft getoond in de meststoffen die de koeientuin straks gaat opleveren.

Bezoekers zien straks waar de melk vandaan komt:
Het voorgebouw (480m²) is een constructie van ijzeren balken met betonnen wandpanelen met daarbovenop kanaalplaatvloeren. In het voorgebouw is straks plaats voor de melktank, een melktap, een verkoopruimte/restaurant én er is ook een bezoekersruimte. De bezoekers hebben straks goed zicht op de melkrobot. Zo kunnen ze met eigen ogen zien waar de melk vandaan komt.

Open voor publiek:
In de toekomst kunnen de kinderen van de naastgelegen Kinderopvang Tierelier, “ook van de familie Van Esch”, de koeien bezoeken. Daarnaast kunnen buurtbewoners, fietsers en wandelaars ook aankloppen bij de groene stal.

Ingrid: “Denk onder andere aan een grote tank waar je zelf melk kunt komen tappen of een terras waar je een lekker vers boerenijsje kunt komen eten.”

Zoon Arjan: “Dat maakt de boerderij ook in de toekomst rendabel.”

Niet onbelangrijk is ook dat een mestrobot het werk van de boer van de toekomst een stuk aangenamer maakt.
ID Agro ontwikkelde dit unieke stalconcept in Nederland en was coördinator van de bovenbouw.

Bouwbedrijf Peter Peters BV. heeft de onderbouw gerealiseerd en gecoördineerd. De betonwerk mestafvoergoot aan de achterzijde hoort hier ook bij, is uniek in zijn soort en zorgt voor de afvoer van de gescheiden mest via een transporteur naar een afvalcontainer.

Volg koeientuin tierelier via website of social media:
Koeientuin Tierelier | Heukelom

Slider afbeelding
Slider afbeelding
Slider afbeelding
Slider afbeelding
Slider afbeelding
Slider afbeelding

Meer informatie?

shape
Persoon avatar afbeelding
Jeroen de Mol

Projectleider